Recept: rýmovníkový sirup

neděle 12. 4.     DDM Praha 9, pracoviště Černý Most

Znáte rýmovník? Naše lektorka Šárka Janáčová si pro vás připravila recept, jak si z něho udělat sirup. Tento sirup velmi dobře účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku, můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem.

Rýmovníkový sirup můžete přidávat do čaje na ochucení i na lžičku při nachlazení nebo preventivně.

Připravíme si:

– 30 lístků rýmovníku
- 2 citrony (můžeme i pomeranč nebo limetku dle chuti)
- 1 litr horké vody
- 3/4 kg třtinového cukru

Fáze 1: 30 lístků rýmovníku jsem nakrájeli a zalili 1 litrem horké vody. Přidali jsem 2 citrony nakrájené na kolečka (neměli jsem bio, takže jsem slupku okrájeli a semínka jsem vyjmuli) a vše jsem nechali přikryté 24 hodin macerovat.

Fáze 2: Potom jsem vše scedili přes plátýnko do širšího kastrolu a v získané tekutině jsem nechali rozpustit 3/4 kg třtinového cukru (v původním receptu je 1 kg cukru). Vše jsem na mírném plameni za občasného míchání nechala zahřát (přibližně na 80 C) a mírně zredukovat.

Fáze 3: Horký rýmovníkový sirup jsem plnili do horkých suchých sklenic, zavíčkovali a nechali jsem chvíli otočené dnem vzhůru. Sirup má velmi lahodnou chuť, můžete si jej přidat do čaje, vody, nebo jen tak na lžičku. Sirup raději uchováváme v chladu.