Dýně, jako symbol podzimu

sobota 17. 10. – čtvrtek 10. 12.     DDM Praha 9, pracoviště Černý Most, Prosek, Čakovice

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. Tuto zeleninu využijeme nejen jako dekoraci, ale hlavně při přípravě skvělých polévek, koláčů a kompotů. Dýně jsou nejvýraznější plodinou podzimu, která se v objevuje v mnoha podobách. Máslová, muškátová, špagetová, velkoplodá, Hokaido…

Proč si zamilovat dýni v kuchyni?

Dýně se dá vařit, péct, smažit, zavařovat, zapékat, můžete s ní dělat zkrátka v cokoli, co vás napadne. Kromě toho je bohatým zdrojem minerálů, jako sodík, draslík, hořčík nebo železo, a cenných vitamínů. Jedná se také o nízkokalorickou a lehce stravitelnou potravinu, až 90 % dýně tvoří voda. Konzumace dýní pozitivně ovlivňuje funkce trávicí soustavy, snižuje hladinu krevních tuků, působí příznivě na činnost slinivky, ledvin a srdce.

A jak je to s Halloweenem?

Jackova lucerna, jak se vydlabané dýni přezdívá, má od domu odehnat zlé a nepřátelské duchy a naopak znásobit přítomnost těch dobrých. Halloween jako takový má hlubokou tradici v keltském Irsku, kde se pravidelně slavil. Před úctyhodnou řádkou let si Irové zcela vystačili s řepou. S dýňovou obměnou pak přišli Američané, kam se skrze přistěhovalce dostal i tento svátek. Nejtypičtější jsou samozřejmě velké, krásně kulaté oranžové dýně – hokaido. Ale druhů dýní existuje celá řada a vyřezat si můžete třeba dýni ve tvaru hrušky.

Naše lektory na Černém Mostě se už do halloweenské výzdoby pustily.